Αχ βρε Γονιέ :

Όπως εύκολα μπορείτε να καταλάβετε το άρθρο αυτό αφορά τους γονείς των αθλουμένων παιδιών.

Ο Γονιός. Ο άνθρωπος που θυσιάζει πρώτος το χρόνο και το χρήμα του στο βωμό της επιτυχίας. Δυστυχώς η επιτυχία ερμηνεύεται και εκλαμβάνεται λανθασμένα εννοώντας ως μόνο σκοπό, την κατάκτηση ενός μεταλλίου σε κάποιο πρωτάθλημα. Στην καλύτερη θα σου πει ότι έχει γράψει το παιδί του σε μία πολεμική τέχνη για να μάθει να αμύνεται. Η αρχική του σκέψη βέβαια πάει περίπατο καθόσουν στο προπονητήριο πολύ λίγος χρόνος υπάρχει για ανάπτυξη τέτοιων δεξιοτήτων.

Ο Γονιός πάρα πολλές φορές θυσιάζει το χρόνο του και την βολή του, την ξεκούραση του, και πολλά άλλα από την προσωπική του ζωή για να “επιτύχει” όπως είπαμε το τέκνο του ως αθλητής. Και μέχρι εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι όλα καλώς καμωμένα.

Σαν Άνθρωπος όμως που είσαι κι εσύ γονιέ, σφάλματα θα κάνεις κι εσύ.Το κακό είναι ότι τα δικά σου σφάλματα έχουν αντίκτυπο στα παιδιά σου που έχουν την ιδιότητα του αθλητή. Μην μπερδεύεσαι τουλάχιστον στα “απλά”….

  • Το παιδί σου, που κάθεσαι στην εξέδρα και το βλέπεις να γυμνάζεται, δεν είναι απαραίτητο να μοιάζει με τα άλλους αθλητές εκτός αν θέλουμε να φτιάξουμε ανθρώπους “καρμπόν”.
  • Το παιδί σου δεν είναι ανάγκη να τα κάνει όλα τέλεια.
  • Το παιδί σου δεν είναι ανάγκη να ακούει την γκρίνια σου μετά την προπόνηση για το πού τα πήγε λάθος. Μάλλον πολλά τα ξέρει κι από μόνο του.
  • Το παιδί σου δεν είναι ανάγκη να είναι αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος
  • Δέξου ότι το παιδί σου μπορεί να έχει και κάποιο ψυχολογικό, ανατομικό ή άλλο πρόβλημα. Θα είναι πιο εύκολο έτσι να το αντιμετωπίσεις. Αν έχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα δε σημαίνει ότι είναι υποδεέστερο από κάποιο άλλο.
  • Προς θεού μην του στερήσεις τη γυμναστική υπό μορφή τιμωρίας. Δηλαδή το παιδί έκανε κάτι που δεν άρεσε στο γονιό και για τιμωρία δεν θα πάει στην αθλητική σχολή για το τάδε διάστημα.
  • Μην το παίρνεις από τη σχολή για μεγάλο διάστημα, χωρίς να έχεις ενημερώσει τον προπονητή, ιδίως εάν έχει δαπανήσει αρκετό χρόνο και είχε επενδύσει χρονικά πάνω στον αθλητή (και τέκνο σου). Το πιθανότερο είναι να κάνει μεγαλύτερο πισωγύρισμα αντί για πρόοδο, είτε μιλάμε για αθλητική επίδοση είτε για την ψυχολογία του.

Γονιέ νιώσε τον παλμό του παιδιού. Πιάσε το χέρι του και πορευτείτε μαζί.

Σταμάτα μόνο να το κρίνεις.

Μην είσαι σίγουρος ότι θα τα “πήγαινες” καλύτερα από αυτό.

Μάλλον δεν μπορείς να κάνεις ούτε τα μισά απ’ όσα κάνει.

Και δεν υπάρχει και λόγος σύγκρισης.

Κοίτα να γίνεις πρότυπο με άλλο τρόπο.

Και όχι μόνο με επικρίσεις.

Διάβασε, ασχολήσου, συμπλήρωσε κενά του αν νιώθεις ότι μπορείς,  βοήθα το, κάνε τη ζωή πιο εύκολη συνοδεύοντας το στις προπονήσεις, ακολούθα από κοντά, νιώσε την χαρά του, την αγωνία του.

Μην μηδενίζεις την προσπάθεια του, είτε είναι μικρή είτε είναι μεγάλη, απλά επειδή δεν έφτασε σε κάποιον υψηλό στόχο. Τα καλά της ενασχόλησης με ένα σπορ δεν είναι μόνο να πιάσει τον υψηλό στόχο. Υπάρχουν πολλά άλλα καλά που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

Επίσης προσπαθήστε να δείτε την επιτυχία και τα οφέλη του αθλητισμού σε βάθος χρόνου. Προσπαθήστε να φανταστείτε το παιδί σας 10 χρόνια μετά. Τότε θα δείτε πόσο μάταια είναι η εμμονή σας προς την “τελειότητα”.

Λίγο σκληρό ίσως αλλά αληθινό. Και μάλλον απαιτούμενο δυστυχώς. Αλλάξτε όσο σας μένει καιρός πριν να είναι αργά και χάσετε ή “χάσετε” τα παιδιά σας…

“Πλησιάστε” τα.

Μόνο καλό θα τους κάνει.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφείτε στη λίστα νέων μας.

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα Νέα της Σχολής & Προσφορές μας.