Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (IDPD) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Η ημέρα αυτή, που ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1992, έχει στόχο να προωθήσει την κατανόηση και την ευαισθητοποίηση των θεμάτων αναπηρίας, να κινητοποιήσει την υποστήριξη για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και να τονίσει τα οφέλη μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς για όλους.
Η IDPD εστιάζει σε διάφορα θέματα κάθε χρόνο για να καθοδηγήσει τις συζητήσεις και τις δράσεις που σχετίζονται με την ένταξη των αναπηριών. Για το 2024, το θέμα είναι «Ενίσχυση της ηγεσίας των ατόμων με αναπηρία για ένα χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο μέλλον». Αυτό το θέμα τονίζει τη σημασία της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία σε ηγετικούς ρόλους σε όλους τους τομείς, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους.
Ιστορικό πλαίσιο
Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει εξελιχθεί από την έναρξή της. Αρχικά ονομαζόταν Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μετονομάστηκε το 2007 για να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη γλώσσα που περιβάλλει τα δικαιώματα αναπηρίας3. Η ημέρα έχει τις ρίζες της σε προηγούμενες πρωτοβουλίες όπως το Διεθνές Έτος Ατόμων με Αναπηρία το 1981 και η επακόλουθη Δεκαετία των Ατόμων με Αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών από το 1983 έως το 1992, με στόχο την προώθηση των ίσων ευκαιριών και την αποκατάσταση για τα άτομα με αναπηρία.
Παγκόσμια Συμμετοχή
Το IDPD χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων, εργαστηρίων και εκστρατειών υπεράσπισης που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την προώθηση της συμπεριληπτικότητας. Οι οργανώσεις, οι κυβερνήσεις και η κοινωνία των πολιτών ενθαρρύνονται να συνεργαστούν σε δραστηριότητες που υποστηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία. Ειδικότερα, τα Ηνωμένα Έθνη διοργανώνουν μια σημαντική εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία τους στη Νέα Υόρκη, η οποία περιλαμβάνει επιλογές συμμετοχής τόσο αυτοπροσώπως όσο και διαδικτυακά.
Σημασία της ηγεσίας
Το θέμα του 2024 υπογραμμίζει ότι τα άτομα με αναπηρία αποτελούν περίπου το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο συχνά αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στους ηγετικούς ρόλους λόγω των διακρίσεων και της έλλειψης πρόσβασης στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης. Ο ΟΗΕ τονίζει ότι η ενίσχυση των φωνών και της ηγεσίας αυτών των ατόμων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ευρύτερων κοινωνικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιγράφονται στην Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Συνοπτικά, η IDPD χρησιμεύει ως μια ζωτικής σημασίας πλατφόρμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ένταξης των ατόμων με αναπηρία, ενισχύοντας μια πιο δίκαιη κοινωνία που αναγνωρίζει τη συνεισφορά τους ως ηγέτες και ενεργούς συμμετέχοντες σε όλες τις πτυχές της ζωής.
Αξιοσημείωτες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που πραγματοποιούνται την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση, την προώθηση της συμπεριληπτικότητας και τον εορτασμό της συνεισφοράς των ατόμων με αναπηρία. Ακολουθούν ορισμένες βασικές δραστηριότητες στις οποίες συνήθως συμμετέχουν οργανισμοί και κοινότητες:
Εκστρατείες Ευαισθητοποίησης
Πρωτοβουλίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Πολλοί οργανισμοί ξεκινούν διαδικτυακές καμπάνιες για να τονίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, μοιράζοντας προσωπικές ιστορίες και επιτεύγματα για την προώθηση της κοινότητας και της υπεράσπισης. Τα hashtags όπως #DisabilityDay και #IDPD χρησιμοποιούνται συνήθως για την ενίσχυση αυτών των μηνυμάτων24.
Εκδηλώσεις κοινότητας
Συμμετοχικές συγκεντρώσεις: Οι τοπικές κοινότητες οργανώνουν συχνά εκδηλώσεις χωρίς αποκλεισμούς, όπως αθλητικές ημέρες, σόου ταλέντων ή φεστιβάλ που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή ατόμων κάθε ικανότητας. Αυτές οι εκδηλώσεις επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός φιλόξενου περιβάλλοντος όπου ο καθένας μπορεί να επιδείξει τα ταλέντα του.
Εκπαιδευτικά Εργαστήρια
Εργαστήρια και πάνελ: Διεξάγονται διάφορα εργαστήρια, ομιλίες και πάνελ για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις διαφορετικές αναπηρίες. Σε αυτές τις συνεδρίες συχνά συμμετέχουν ομιλητές με αναπηρίες που μοιράζονται τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, συμβάλλοντας στην κατάρριψη των στερεοτύπων12.
Καλλιτεχνικές Εκθέσεις
Εκθέσεις Τέχνης: Οι εκθέσεις τέχνης με έργα καλλιτεχνών με αναπηρία παρέχουν μια πλατφόρμα για αυτοέκφραση και αναγνώριση. Αυτές οι εκθέσεις γιορτάζουν διάφορα καλλιτεχνικά ταλέντα και προωθούν την ένταξη στις τέχνες.
Αθλητικές Δραστηριότητες
Προσαρμοστικές αθλητικές εκδηλώσεις: Πολλές κοινότητες φιλοξενούν ή συμμετέχουν σε προσαρμοστικά αθλητικά γεγονότα, παρουσιάζοντας πώς μπορούν να τροποποιηθούν τα αθλήματα για άτομα με αναπηρίες. Αυτό περιλαμβάνει ευκαιρίες τόσο για συμμετοχή όσο και για παρακολούθηση σε εκδηλώσεις όπως το μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο ή ο παρα-αθλητισμός1.
Ευκαιρίες Εθελοντισμού
Υποστήριξη Τοπικών Οργανώσεων: Τα άτομα ενθαρρύνονται να προσφέρουν εθελοντικά σε οργανισμούς υποστήριξης αναπηρίας, βοηθώντας σε διάφορες δραστηριότητες, όπως προγράμματα καθοδήγησης ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Αυτή η πρακτική συμμετοχή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων με αναπηρία25.
Πρωτοβουλίες συγκέντρωσης χρημάτων
Δωρεές και έρανοι: Η ημέρα συχνά χρησιμεύει ως καταλύτης για προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων που στοχεύουν στην υποστήριξη ομάδων και πρωτοβουλιών υπεράσπισης της αναπηρίας. Πολλοί οργανισμοί ενθαρρύνουν δωρεές ή οργανώνουν εκδηλώσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων για να υποστηρίξουν τα προγράμματά τους12.
Δραστηριότητες Αισθητηριακής Επίγνωσης
Βιωματική μάθηση: Ορισμένες εκδηλώσεις επικεντρώνονται στην αισθητηριακή επίγνωση, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να βιώσουν τον κόσμο από την οπτική γωνία ατόμων με αισθητηριακές ευαισθησίες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εργαστήρια που προσομοιώνουν διάφορες αισθητηριακές εμπειρίες.
Αυτές οι δραστηριότητες όχι μόνο προάγουν την ευαισθητοποίηση αλλά και ενισχύουν την αίσθηση της κοινότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των ατόμων με αναπηρία και των συμμάχων τους, ενισχύοντας τη σημασία της ένταξης στην κοινωνία.
Εμείς δηλώνοντας ηχηρό παρόν (2017) είχαμε και την πρώτη μας εκδήλωση για τα άτομα με αναπηρία. Επρόκειτο για το πρώτο fashion ΑμεΑ που διενεργήθηκε με τη συνδρομή και αρωγή του Δήμου Βούλας Βάρκιζας και Βουλιαγμένης. Με ψυχή της διοργάνωσης την κα Σύλβια Αντώναρου («Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, υπάρχουν μόνο άνθρωποι» https://sissysworld.com/το-1ο-fashion-show-αμεα-με-το-συνθημα-δεν-υπαρχου/
Παρακάτω σας παραθέτουμε ένα συγκινητικό εξάλεπτο βίντεο γιατί μόνο έτσι ίσως μπορείτε χωρίς να ήσασταν εκεί να χαρείτε τις στιγμές συγκίνησης εκείνης της βραδιάς :
Στην επόμενη μεγάλη εκδήλωση της αθλητικής σχολής μας που είναι τα εγκαίνια της σχολής παρευρέθηκε ο πρέσβης της Ιαπωνίας παρατέθηκε και η δεύτερη επίδειξη των ατόμων με αναπηρίες που εκπαιδεύαμε ήδη αρκετό καιρό.
Έκτοτε βέβαια δε σταματήσαμε ποτέ και σας παραθέτουμε μία λίστα με συνδέσμους σχετικά με τις πραγματικά αναρίθμητες δράσεις που κάναμε για τα άτομα με αναπηρίες.
Δεν θέλουμε να σταματήσουμε και δεν θα το κάνουμε. Θα ήμασταν όμως πιο δυνατή εάν μπορούσαμε να εγείρουμε και κάποιους ανθρώπους από σας που έχετε την σπίθα μέσα σας όμως ψάχνετε την ευκαιρία να το εκφράσετε. Εμείς ουδέποτε έχουμε επιδοτηθεί από οποιοδήποτε κρατικό ή ιδιωτικό φορέα για να συνεχίζουμε τις δράσεις μας. Μάλλον αυτό το κάνει λίγο πιο σημαντικό για τους ανθρώπους που ασχολούμαστε καθόσον ότι κάνουμε το κάνουμε από το υστέρημά μας όσον αφορά τα χρήματα που πρέπει να δαπανώνται και το χρόνο που πρέπει να διαθέτουμε. Διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας κάνοντας ένα κοινωνικό καλό. Είναι σίγουρο ότι θα γυρίσει και θα σας επιστραφεί πολλαπλάσιο..
Κοντά μας κατά καιρούς έχουμε νομικούς, δημοσιογράφος, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, όπως παραδείγματος χάριν τέως βουλευτής Αναστασία Αικατερίνη Αλεξόπουλού η οποία είναι και η ίδια ΑμεΑ, κοιτάνε στην επιτροπή για τα άτομα με αναπηρίες κάνοντας πληθώρα ερωτήσεων και επερωτήσεων και δείχνοντας ιδιαίτερο ζήλο και αρωγή προς τα άτομα με αναπηρίες.
Ο δάσκαλος του συστήματος μας Απατζής Θεόδωρος και κάτοχος μαύρης ζώνης 7 dan εκπρόσωπος του συστήματος koei kan στην Ελλάδα είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής για άτομα με αναπηρίες από την ikkaido. Ο ίδιος είναι εκ των υπευθύνων της Ελληνικής φιλάθλου ομοσπονδίας Ζίου ζίτσου για τα άτομα με αναπηρίες.
Μαζί του είχε και έχει ένα άξιο επιτελείο βοηθών που με αυταπάρνηση και δωρεάν προσφέρουνε το κοινοτικό τους έργο. Είναι η Αγγελική Θεοδωρίδου, Κώστας Διαμαντίδης, Παχνέλα Ελένη, Νικολέα Βίκυ, Στεργιοπούλου Δήμητρα, Μπάμπης Διαμαντίδης, Βάσω Τσιούνη, Νίκος Σταματόπουλο, Φώσκολου Βίκυ, και άλλους πολλούς. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αξιόλογο έργο καθότι “ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη”.
Επίσης έχουμε συνεργαστεί με διάφορους άλλους φορείς όπως την γέφυρα ζωής στο παρελθόν.
Κοντά μας είναι επίσης και το Ινστιτούτο ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών της προέδρου Ξένιας Γεωργιάδου η οποία έχει και τέκνο με αναπηρίες και δε χάνει ευκαιρία να βοηθάει.
Κοντά μας έχουμε και την οργάνωση η ikkaido η οποία είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας ΑμεΑ στον κόσμο, με προεδρεύοντα τον Ρέι Σουίνεϊ . Μέσω αυτού του φορέα είχαμε την ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε 54 άτομα με αναπηρίες από πέντε χώρες της Ευρώπης ηλικίας από 12 ετών έως 24.
Όπως επίσης έχουμε και σύλλογος ατόμων με αναπηρίες και πολύ σημαντικά και αγαπημένα μας πρόσωπα όπως είναι η ολυμπιονίκης κολύμβησης Σταματοπούλου Αλεξάνδρα και η παγκόσμια πρωταθλήτρια σοβαρών, ιστιοπλόος και χορεύτρια Ειρήνη Κουρούβανη.
Την συγγνώμη μας αν ξεχνάμε κάποιον. Σας περιμένουμε αυτές τις γιορτές να κάνουμε κάτι μαζί για τα άτομα με αναπηρίες γιατί το αξίζουν.. Και με τη δική σας συνδρομή μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο.
Το επόμενο μας άρθρο θα περιέχει χρηστικές συμβουλές αυτό άμυνας για άτομα με αναπηρίες. Μείνετε συντονισμένοι