Κάθε μαχητική και πολεμική τέχνη είναι συνυφασμένη με τη αυτοάμυνα του εξασκούμενου καθόσον δημιουργήθηκαν για τον σκοπό αυτό.

Σε γενικές γραμμές και ιστορικά όμως οι πολεμικές τέχνες για να γίνουν πιο «φιλικές» στον ασκούμενο αλλά και πιο «ευχάριστες» και «εύπεπτες» αφαιρέθηκαν οι τεχνικές που είχαν θανατηφόρα αποτελέσματα. Eπίσης αφαιρέθηκαν τα παραπάνω στοιχεία, για να διατηρήσουν την ικανότητά τους για διαγωνισμό των ασκούμενων.

Κάπως έτσι έγιναν τα μαχητικά σπορ. Ομοίως από την πολεμική τέχνη αν αφαιρεθούν και πάλι τα πολύ θανατηφόρα χτυπήματα αλλά και κάποια αθλητικά χτυπήματα τότε ίσως μπορούμε να μιλάμε για ένα σύστημα αυτοάμυνας.

Απόδειξη των όσων λέμε είναι για παράδειγμα και το τζούντο. Μέσα στο τζούντο υπάρχει εξάσκηση στον Goshin jitsu. Δηλαδή στην αυτοάμυνα. Υπάρχει κομμάτι που λέγεται goshin jitsu kata.

Το τζούντο στην πρωταρχική του μορφή ήταν πλήρως λειτουργικό και αποτελεσματικό για τον “δρόμο” και ο ασκούμενος το μάθαινε για να προστατέψει τον εαυτό του. Πολλές μετέπειτα τέχνες έχουν δανειστεί στοιχεία από για να συμπληρώσουν την δικη τους ύλη. Το τζούντο όμως σήμερα για να κρατήσει την Ολυμπιακή του διάσταση περιορίζεται στην ύλη αυτή που έχει αποδεχθεί και επιβάλει ο αθλητισμός.

Ομοίως συμβαίνει και με τα πιο πολλά μαχητικά σπορ.

Μπορούμε να βρούμε στοιχεία αυτoάμυνας όπως προείπαμε , σε όλες τις μαχητικές και πολεμικές τέχνες.

Όμως τελικά αποφαίνεται ότι είναι δύσκολο μία πολεμική τέχνη να αποτελεί καθαρά αυτοάμυνα όπως και ένα μαχητικό σπορ να αποτελεί καθαρά αυτοάμυνα. Το ότι θα ωφεληθεί κάνοντας κάποιος μία Πολεμική τέχνη ή ένα σπορ είναι βέβαιο. Είναι προτιμότερο να κάνει κάποιος ένα μαχητικό σπορ, παρά ένα οποιοδήποτε άλλο σπορ εάν ο γνώμονας του είναι το πώς να επιβιώσει στο δρόμο σε μια δύσκολη κατάσταση.
Από την πολεμική τέχνη όμως πρέπει να αφαιρεθούν τα στοιχεία λοιπόν που θα θέσουν τον αμυνόμενο εκτός νόμου.

Εάν δεν γίνει αυτό τότε πολύ σύντομα σε μια κατάσταση που θα χρειαστεί στο δρόμο να υπερασπιστείς την σωματική σου ακεραιότητα, ενδέχεται να λογοδοτήσεις σε κάποιο δικαστήριο.

Επίσης Αν κάποιος κατά την ενασχόλησή του παραμείνει στα καθαρά αθλητικά πλαίσια ενός μαχητικού σπορ πάλι θα πούμε ότι θα μείνει σε «απόσταση» από την πραγματική έννοια-ουσία της αυτοάμυνας.

Όλα τα συστήματα αυτοάμυνας από όποια χώρα κι αν προέρχονται είναι σεβαστά και αξίζει τον κόπο να μελετηθούν. Το καλύτερο θα ήτανε να μπορούσε αυτό το σύστημα αυτοάμυνας είτε λέγεται Κραβ μάγκα είτε systemα είτε οπωσδήποτε αλλιώς, πρωτού βγει στην αγορά να εναρμονίζεται με την νομική πραγματικότητα της χώρας στην οποία καλλιεργείται αλλά την ρεαλιστικότητα της κάθε χώρας και την εικόνα της εγκληματικότητα του “σήμερα”.

Με ειδικά και στοχευμένα προγράμματα ο εκπαιδευόμενος αρχίζει να οικειοποιείται προχωρημένα σενάρια εξαιρετικών καταστάσεων όπως επίθεση με αιχμηρά αντικείμενα, επίθεση με ράβδο, επίθεση με πυροβόλα όπλα, η και από πολλαπλούς αντιπάλους. Αυτή η εκπαιδευτική διαδρομή δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται αλλά σίγουρα όσο ο εκπαιδευόμενος “τρίβεται” με τα συγκεκριμένα σενάρια αρχίζει να δημιουργείται μια ενσυναίσθηση ως προς την αυτοπροστασία και την αυτοάμυνα μας.

Όταν οι εποχές μεταβάλλονται και γίνονται δύσκολες, η αυτοάμυνα είναι απαραίτητο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζει κάθε συνειδητοποιημένος ενήλικας. Εκμάθηση τεχνικών ως βέλτιστων πρακτικών για αυτοάμυνα κινούμενοι εντός των ορίων της άμυνας (άρθρο 22 του Ποινικού Κώδικα).

Η αυτοάμυνα  (Self defense) είναι το απαραίτητο εφόδιο για την προστασία του ατόμου και τον βοηθά  τόσο να αποφύγει κινδύνους που ελλοχεύουν είτε στη δουλειά του είτε στο σπίτι του είτε στο δρόμο, όσο και να αντιμετωπίσει την απειλή προστατεύοντας τον εαυτό και αγαπημένα του πρόσωπα αλλά και γενικότερα να αμυνθεί υπέρ τρίτων.

Με την αυτοάμυνα ένας ενήλικας μπορεί να ασχοληθεί για να γυμνάσει το σώμα του, να “οξύνει” το μυαλό του και να μάθει τεχνικές οι οποίες κατά καιρούς έχουν αποδειχθεί σωτήριες για τη ζωή κάποιου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ζωή μας είναι πολύτιμη και πρέπει να την προστατεύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σχετικά άρθρα :

Σεμινάριο αυτοάμυνας για γυναίκες από τον Δήμο Αθηναίων

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2022 : ΔΩΡΕΆΝ ΣΕΜΙΝΆΡΙΟ ΣΤΟ ΔΉΜΟΥ ΙΛΊΟΥ

Επιθέσεις με μαχαίρια: Νομική υπόσταση, μύθοι και αλήθειες

Δολοφονία 17χρονης από τον Πακιστανό δράστη

Αυτoάμυνα μέσα στο νερό

Άμυνα Υπέρ Τρίτου : “Παιδιά Και Γονείς” (Kids And Parents Self Defense And Self Protection Seminar)

https://martial-arts.gr/aftoamyna-aftoprostasia/seminario-chamogelo-paidiou/

Σεμινάριο Αυτοάμυνας-Αυτοπροστασίας στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Σεμινάριο αυτοάμυνας-αυτοπροστασίας στον Ιερό ναό Αγίου Μάρκου Ευγενικού κάτω Πατησίων

Η εποχή μας, ο κόσμος, η ζωή μας «τρέχουν» με γοργούς ρυθμούς, εμείς γιατί να μείνουμε αμέτοχοι και στάσιμοι; Όταν καθημερινά ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε περιστατικά βίας, γιατί μένουμε αμέτοχοι; Ίσως επειδή δεν «χτύπησε» ακόμα τη δική μας πόρτα; Μήπως είναι προτιμότερο και πιο συνετό να προπονηθούμε, να εκπαιδευτούμε και να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι;

Υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση για ένα παιδί να δημιουργήσει σώμα και νου ικανό να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του; Υπάρχει καλύτερη διαπαιδαγώγηση από την εκμάθηση αυτοάμυνας; Ενδυνάμωση σώματος,  καλλιέργεια πνεύματος , προσωπικότητας, αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά εναρμονίζονται με το περιβάλλον και αποκτούν υπομονή, επιμονή και αντοχή. Εντάσσονται στο πνεύμα της αυτοάμυνας και παράλληλα μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν με σύνεση αλλά και θάρρος τους διάφορους κινδύνους που μέσω θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης είναι σε θέση να αναγνωρίζουν.

Αυτοάμυνα – γυναίκα. Ίσως ένας από τους πιο καλούς συνδυασμούς. Καμία γυναίκα δεν είναι θύμα! Με σωστή καθοδήγηση και σωστή εκπαίδευση σώματος και πνεύματος, οι γυναίκες γίνονται δυνατές, μαθαίνουν να διακρίνουν κινδύνους, να αποφεύγουν επικίνδυνες καταστάσεις, εκπαιδεύονται πρακτικά με μεγάλο εύρος τεχνικών να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους δικούς του ανθρώπους. Μαθαίνουν να αμύνονται σε όλες τις πιθανές απειλές από όπου και αν αυτές προέρχονται!

Πιο πολλά για την γυναίκα και την αυτοάμυνά-αυτοπροστασία της μπορείτε να διαβάσετε στους παρακάτω συνδέσμους :

Κατά της βίας – Υπέρ των γυναικών

EVA-FEM ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

https://youtu.be/1VUsGn3p1lU

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

”ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΥΜΑ”

Γυναικεία αυτοάμυνα και αυτοπροστασία στον Δήμου Ιλίου

Μαθήματα αυτοάμυνας σε άτομα τρίτης ηλικίας! Ποιός είπε πως η αυτοάμυνα δεν είναι για όλους; Ποιός ορίζει ότι ένα άτομο τρίτης ηλικίας δεν είναι ικανό να αμυνθεί και να προστατεύσει τον εαυτό του; Με την κατάλληλη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση που προσφέρουμε, τα άτομα τρίτης ηλικίας μαθαίνουν να παρατηρούν, να διακρίνουν πιθανούς κινδύνους και μέσω στοχευμένων για αυτή την κατηγορία ατόμων τεχνικές, διδάσκονται να χρησιμοποιούν τα αντικείμενα που υπάρχουν στην καθημερινότητά τους ως μέσα αυτοάμυνας και προστασίας τους. Υπάρχουν για αυτούς μέχρι και ειδικότερες θεματικές ενότητες όπως παραδείγματος χάρη η αυτοάμυνα με την μαγκούρα τους.

Αν η καθημερινότητά σας φαντάζει δύσκολη και γεμάτη κινδύνους σκεφτείτε την καθημερινότητα ενός ατόμου με αναπηρία. Για αυτό το λόγο,ο κλάδος της αυτοάμυνας τους προσφέρει αυτοπεποίθηση, ενδυνάμωση, αίσθημα ικανοποίησης.Μέσα από την αυτοάμυνα αντιλαμβάνονται τη βαθύτερη αξία που μπορούν να προσφέρουν κυρίως στον εαυτό τους και αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ευκολία δύσκολες καταστάσεις. Απολαμβάνουν επίσης τα οφέλη είσαι εκγύμνασης μέσω του προγράμματος της αυτοάμυνας. Σημαίνουσα σημασία αποτελεί το γεγονός πως οι πολεμικές τέχνες είναι μία μορφή θεραπείας, καθώς υπάρχουν πολλά οφέλη.Ταχύτερη διαδικασία σκέψεως και κρίσεως, ανάπτυξη αισθήσεων, ταχύτερες αντιδράσεις κ.α. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν γνωρίζει κάποιος πως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξή του και μην ξεχνάμε πως τα άτομα με αναπηρία είναι γεννημένοι μαχητές

Όσο δύσκολες και αν είναι οι καταστάσεις που έχουμε περάσει τόσο δυνατοί οφείλουμε να γινόμαστε! Η ζωή πολλές φορές φτιάχνει σενάρια που ο ανθρώπινος νους δεν φαντάζεται. Δεν ξεχωρίζει αν ο πρωταγωνιστής είναι γυναίκα, παιδί , άντρας, Α.με.Α. για το λόγο αυτό, πρέπει να εκπαιδευόμαστε σωστά και αδιάκοπα. Σημασία δεν έχει να παραιτηθούμε σε καθετί άσχημο που μας συνέβη ή συμβαίνει. Σημασία έχει να γίνουμε πιο δυνατοί και να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε κατάματα ο,τιδήποτε δύσκολο και άσχημο έρχεται στο δρόμο μας. Όλοι είμαστε δυνατοί! Πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε!

Όταν οι εποχές μεταβάλλονται και γίνονται δύσκολες, η αυτοάμυνα είναι απαραίτητο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζει κάθε συνειδητοποιημένος ενήλικας.Η αυτοάμυνα είναι ένα απαραίτητο εφόδιο για την προστασία του και τον βοηθά να αποφύγει κινδύνους που ελλοχεύουν είτε στη δουλειά του είτε στο σπίτι του είτε στο δρόμο. Σχετικά με τις πολεμικές τέχνες, ένας ενήλικας μπορεί να ασχοληθεί για να γυμνάσει το σώμα του,να προπονήσει το μυαλό του και να μάθει τεχνικές άμυνας, οι οποίες κατά καιρούς έχουν αποδειχθεί σωτήριες για τη ζωή κάποιου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ζωή μας είναι πολύτιμη και πρέπει να την προστατεύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πιο πολλά μπορείτε να διαβάσετε στους παρακάτω συνδέσμους :

Συμβουλές προστασίας σε περίπτωση ληστείας

Upcoming…..!!! Kids and parents self defense and self protection seminar

Σεμινάριο Αυτοάμυνας Αυτοπροστασίας

Σεμινάριο αυτοάμυνας αυτοπροστασίας με θέμα: «Μην είσαι το επόμενο θύμα». 

3rd Self Defense Seminar

Συμβουλές προστασίας σε περίπτωση ληστείας

7 Σημαντικοί κανόνες για την Αυτοάμυνα.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ “ΧΑΜOΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟY”

Total Views: 3.426Daily Views: 9

[fusion_widget_area name=”avada-blog-sidebar” title_size=”” title_color=”” background_color=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /]