΄Ετος 2022 και ακόμα μιλάμε για κακοποιημένες γυναίκες!
Σε μία εποχή που υπάρχει μεγάλη ενημέρωση από βιβλία, από το διαδίκτυο και από τα ΜΜΕ και γενικώς καταιγισμός “μηνυμάτων”, πολλές γυναίκες συνεχίζουν να κακοποιούνται είτε λεκτικά είτε σωματικά.
Τα στατιστικά στοιχεία είναι θλιβερά εντυπωσιακά :
4.000 βιασμοί, διαπράττονται ετησίως στην Ελλάδα, δηλαδή 10 κατά μέσο όρο την ημέρα.
Τα τελευταία 11 χρόνια έχουν δηλωθεί 1.781 βιασμοί και 792 απόπειρες βιασμού!
Χρονιά ρεκόρ ήταν το 2010 οπότε και έλαβαν χώρα
215 βιασμοί και
77 απόπειρες.
214 περιπτώσεις εξιχνιάστηκαν.
Οι αιτίες κακοποίησης είναι πολλές, με πρώτη και καλύτερη την ενδοοικογενειακή βία.
Η παραπάνω εικόνα μιλάει από μόνη της. Πολλές φορές από την πολύ μας “καλοσύνη” τείνουμε να συγχωρούμε παραβατικές και πολύ λάθος συμπεριφορές. Το αποτέλεσμα διαφαίνεται δυστυχώς οσονούπω και τις πιο πολλές φορές δεν είναι το αναμενόμενο. Δηλαδή το να εκτιμηθεί η “υποχωρητικότητα”.
Η σχέση με τους γονείς μάς βοηθάει στην μετέπειτα εξέλιξή μας. Ο άντρας γίνεται κακοποιητικός όταν μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον με κακοποιητικές συμπεριφορές, και η γυναίκα γίνεται δεκτική σε κακοποιητικές συμπεριφορές καθώς της φαίνονται οικείες.
Ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν συμπεριφορές βίας συνήθως του πατέρα προς την μητέρα είναι σίγουρο ότι δεν είναι το κατάλληλο και υγιές μέρος για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού.Τέτοια περιβάλλοντα ευνοούν την ανάπτυξη ακραίων μορφών συμπεριφοράς καθώς επίσης και την ανάπτυξη εθισμών σε αλκοόλ, τζόγο και χρήση “ουσιών”.
Δυστυχώς τέτοια περιβάλλοντα και τέτοιες συμπεριφορές δεν πρόκειται να εκλείψουν. Πάντα θα υπάρχουν είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό βαθμό οπότε πάντα δυστυχώς θα υπάρχουν γυναίκες με μάτια κλαμμένα και μωλωπισμένα, χέρια και μύτες σπασμένες,γυναίκες που νοσηλεύονται με πολλαπλές κακώσεις, γυναίκες δολοφονημένες και παιδάκια κυριολεκτικά στο δρόμο και κατεστραμμένα ψυχολογικά.
Σχετικά με την βία κατά των γυναικών έχουν αναφερθεί και σε άλλο άρθρο το οποίο περιλαμβάνει εξίσου ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις:
Κατά της βίας – Υπέρ των γυναικών
Οι γυναίκες πρέπει να λύσουν επιτέλους την σιωπή τους και να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς κατά περίπτωση και να μάθουν να προστατεύουν μόνες τους τον εαυτό τους.
Το κατάλληλο μέρος για να μάθουν είναι οι σωστά “δομημένες” σχολές αυτοάμυνας απαρτιζόμενες από εξειδικευμένους δασκάλους και κατάλληλα προσαρμοσμένα προγράμματα.
Στο διαδίκτυο βρήκαμε μία διπλωματική εργασία με τίτλο « Ενδοοικογενειακή βία: Οι εμπειρίες και οι αντιλήψεις των επαγγελματιών που εργάζονται στις τηλεφωνικές γραμμές στήριξης» ,την οποία και σας κοινοποιούμε γιατί την θεωρούμε ενδιαφέρουσα
Εάν δανειστούμε τα στατιστικά στοιχεία και μιας άλλης χώρας θα εξάγουμε επίσης πολύτιμα συμπεράσματα :
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ Σύμφωνα με το RAINN (Εθνικό Δίκτυο Βιασμού, Κατάχρησης & Αιμομιξίας), μόνο στις ΗΠΑ:
Ένα άτομο δέχεται σεξουαλική επίθεση κάθε 98 δευτερόλεπτα
1 στις 6 γυναίκες πέφτει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
1 στα 10 θύματα βιασμού είναι άνδρες
Από κάθε 1000 σεξουαλικές επιθέσεις, μόνο 310 αναφέρονται στην αστυνομία.
Πιο κατάλληλη για να μας εξηγήσει εις βάθος και από πλευράς ψυχολογίας για την κακοποίηση γυναικών είναι η ειδική συνεργάτης μας ψυχολόγος κυρία Σαρηγιαννίδη Ευγενία. Από το site της δανειζόμαστε το πολύ ενδιαφέρον και διαφωτιστικό άρθρο της
https://psy-counsellors.gr/kakopoihsh-gynaikwn/
Στην χώρα μας πλεον οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια.
Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.
http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=2030&Itemid=421&lang
Επίσης και παράλληλα αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε όλοι μας είναι να εκπαιδευτούμε.
Και αυτό ταπεινά αναφέρουμε ότι εμείς μπορούμε να το προσφέρουμε σε σας.
Φέτος έχουμε κάτι εξίσου καλό. Με πρόταση μας και σε συνεργασία με την εθελοντική διασωστική ομάδα Προτέκτα Ιλίου, τον Δήμο Ιλίου , και το Ι.Δ.Α.Φ.Κ. διοργανώνουμε σεμινάριο αυτοάμυνας γυναικών για την πρόληψη της θυματοποίησης τους.
Μπορείτε και πρέπει να είστε όλοι εκεί.
Η ημέρα εκείνη είναι αφιερωμένη σε σας. Αυτό που χρειάζεται να έχετε μαζί σας είναι Η καλή διάθεση και μία φόρμα γυμναστικής ή ρούχα που μπορεί να σας επιτρέψει να κινηθείτε άνετα στην πρακτική εξάσκηση που θα κάνουμε.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Ιλίου πατήστε πάνω στο σύνδεσμο για να σας ανοίξει ο χάρτης που θα σας οδηγήσει: https://g.co/kgs/6eFX3N
Οποιαδήποτε επιπλεόν απορία έχετε μπορούμε να σας την λύσουμε στο email μας: info@martial-arts.gr
Χρήσιμα τηλέφωνα
15900 γραμμή sos για την ενδοοικογενειακή βία
8011116000 γραμμη ελπιδας για ενδοοικογενειακη βια
1110 γραμμη βοηθειας για τα θυματα της ενδοοικογενειακης βιας της περιφερειας αττικης.
Σχετικά άρθρα:
Από την περσινή μας δράση : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Και ένα επίσης πολύ χαρακτηριστικό και θεωρούμε χρήσιμο άρθρο : Κατά της βίας – Υπέρ των γυναικών