Αυτοάμυνα και Γυναίκα. Πότε είναι η ώρα της;

Το θέμα της κακοποίησης γυναικών υπό όποια μορφή αυτή έχει αναφερθεί γενικά μέχρι τώρα, διατηρεί το μεγάλο ενδιαφέρον των ευαισθητοποιημένων ομάδων προς υποστήριξη των πληττόμενων γυναικών. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η οποιαδήποτε επιστημονική προσέγγιση για το θέμα της κατανόησης της κακοποίησης των γυναικών.

Υπάρχει ψυχολογική, κοινωνική θρησκευτική ιατρική, ιατροδικαστική κι άλλες προσεγγίσεις που μας βοηθούν να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα αλλά και την αναγκαιότητα της εξεύρεσης λύσεων και βέλτιστων πρακτικών. Η ψυχολογική προσέγγιση θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ενδεχομένως τι οδήγησε το θύμα στην θέση που βρέθηκε, και ενδεχομένως να μπει και στον τρόπο δράσης του δράστη (modus operandi). Αντίστοιχα η κοινωνιολογική προσέγγιση μας διδάσκει παραδείγματος χάρη πως οι ενδοοικογενειακή βία είναι πλέον κοινωνικό φαινόμενο, ποια είναι τα αίτια και ποια η αντιμετώπιση κλπ.

Αμέτρητες δράσεις πολύ χρήσιμες  ανά την επικράτεια τόσο υπουργικού επιπέδου, σε επίπεδο Ελληνικής Αστυνομίας με την ίδρυση αρμοδίων υπηρεσιών σε επίπεδο Νομού Περιφέρειας, Δήμων και σε απλό επίπεδο συλλόγων, μεμονωμένων ιδιωτών αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Δράσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας κατά των γυναικών και την αρωγή θυμάτων βίας.

Δράσεις που υποστηρίζουν τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες γυναικών (φυλακισμένες, αποφυλακισμένες, γυναίκες Ρομά, γυναίκες με διαφόρων μορφών αναπηρία κ.ά.).

Δράσεις καταπολέμησης των στερεοτύπων των φύλων και των έμφυλων κοινωνικών ρόλων, όπως προβάλλονται από τα ΜΜΕ.

Δράσεις με καινοτόμο χαρακτήρα σε νέους τομείς ένταξης της οπτικής του φύλου (π.χ. περιβάλλον, κοινωνία της γνώσης κ.ά.).

Από κει και μετά όμως και κοιτώντας το περιστατικό της κακοποίησης και τις καταχρήσεις βίας προς το πρόσωπο της γυναίκας με όλες τις μορφές που μπορεί να την υποστεί, βρίσκουμε ότι έχει τρομερό ενδιαφέρον και να μελετηθεί από πλευράς αυτοπροστασίας αλλά και από πλευράς αυτoάμυνας.

Δηλαδή πέρα από το ψυχικό σθένος που πρέπει να δημιουργήσει και να δούμε τι άλλο έχει στη διάθεση της όσον αφορά την εκμάθηση τόσο τακτικών όσο και τεχνικών αποφυγής κάθε μορφής βίας προς το “πρόσωπό”της.

Εκεί είναι που έρχεται να συναντήσει ένα σωστό πρόγραμμα αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας της. Δυστυχώς ούτε οι επιστημονικές ομάδες αλλά ούτε και το ίδιο το θύμα είναι πλήρως πεπεισμένος για το πόσο απαραίτητη είναι η εκμάθηση αυτών των τακτικών και τεχνικών. Άτομα που έχουν πέσει θύμα και να τύχει να σκεφτούν ή να τους προταθεί κάποιο τέτοιο πρόγραμμα είτε δεν έχουν την ψυχολογία να το ακολουθήσουν είτε συνεχίζουν να έχουν αναστολές ως προς την χρήση τις ανάγκες βίας. Καταλαβαίνουμε ότι αν δεν υπερασπιστεί τον εαυτό .του το κάθε θύμα τη στιγμή της επίθεσης μπορεί να μην υπάρξει και κανένας άλλος που να μπορέσει να υπερασπιστεί τη ζωή και την ακεραιότητα του θύματος. Αυτό μας θυμίζει την λαϊκή ρήση : «Αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς μην περιμένεις από άλλους να σε ξύσουν!». Πολύ μπορούν να βρεθούμε στο σημείο της επίθεσης και για πάρα πολλούς λόγους να μείνουν άπραγοι κι αυτή. Η πιο αθώοι οι λόγοι είναι κι αυτή να καταβληθούν από το κράτος του στρες και του πανικού το οποίο θα φέρει την απραξία. Κατά τα λοιπά υπάρχουν κι άλλοι πολλοί λόγοι που κάποιοι δεν θα πράξουν αυτό που πρέπει. Πολλές φορές αυτό που πρέπει είναι ένα τηλέφωνο στην άμεση δράση, το γνωστό μας “100”.

O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δείχνει ένα πολύ δυναμικό παρόν το εν λόγω θέμα και  έχει ως σκοπό να τονίσει την ανάγκη εξάλειψης κάθε μορφής βίας, σεξουαλικής, ψυχολογικής, σωματικής ή λεκτικής, αλλά και εγκληματικών αρνητικών φαινομένων, όπως η εμπορία ανθρώπων και κυρίως το εμπόριο λευκής σαρκός.

Και αντίστοιχα τιμούμε κάθε γυναίκα, απορρίπτοντας οποιαδήποτε μορφή κακοποίησής της. Είμαστε στη διάθεσή σας με τα κατάλληλα προγράμματα. Με σεβασμό και υπευθυνότητα πρέπει να βρούμε μαζί τις βέλτιστες πρακτικές να μείνεις στο κάθε τύπου επιθέσεις. Από την απλή φραστική επίθεση έως και την σωματική βία.

Υπάρχει τρόπος. Αρκεί μονο να το θελήσετε…

Έχουμε λάβει μέρος σε πάρα πολλές δράσης τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης όσο και ατομικά και ιδιωτικά και ενδεικτικά παραθέτουμε :

EVA-FEM ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Διαδικτυακό σεμινάριο αυτοάμυνας αυτοπροστασίας με θέμα: ”ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΥΜΑ”

3rd Self Defense Seminar

Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε συγκεκριμένο project το οποίο θεσπίστηκε πέρυσι (2021) από το Συμβούλιο της Ευρώπης (Council of Europe) με τίτλο   “Εnding violence against women – multi country program”. Το πρόγραμμα επιδοτείται από το Βέλγιο Φιλανδία Γαλλία Ιρλανδία Λουξεμβούργο και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Η ώρα της γυναίκας για αυτοπροστασία κι αυτοάμυνα λοιπόν είναι ¨χθες¨

ΜΗΝ αφήνετε αυτά τα αποτρόπαια και άκρως άδικα φαινόμενα να συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα.

Να λαμβάνουν χώρα σε γνωστές σας σε συγγενείς σας στη γειτονιά σας και στην κοινότητα γενικά.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφείτε στη λίστα νέων μας.

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα Νέα της Σχολής & Προσφορές μας.